Składniki:
ciasto:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki dżemu (truskawkowy, malinowy)
krem:
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka śmietany 30-proc.
- 4 czubate łyżeczki żelatyny
poncz:
- 1/2 szklanki mocnej herbaty
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki koniaku, winiaku lub brandy
Najpierw przygotuj ciasto – białka ubij na sztywną pianę,
pod koniec ubijania dodaj cukier. Nadal ubijając, dodawaj na przemian żółtka
oraz oba rodzaje mąki.
Płaską
blachę wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto i równomiernie rozprowadź je na
całej powierzchni blachy. Piecz 8 minut (do lekkiego zrumienienia) w piekarniku
nagrzanym do temperatury 190 stopni. Następnie wyłóż ciasto wraz z pergaminem
na wilgotną ściereczkę, przykryj drugą wilgotną ściereczką i po 5 minutach
zdejmij pergamin. Ciepły biszkopt cienko posmaruj dżemem i ciasno zwiń wzdłuż
dłuższego boku, owiń ściereczką i odstaw do ostygnięcia.
Następnie
przygotuj krem – żelatynę namocz w 6 łyżkach zimnej wody. Żółtka utrzyj z
cukrem na puszystą masę. Mleko zagotuj z cukrem waniliowym i rozpuść w nim
żelatynę i czekoladę. Do masy żółtkowej stopniowo wlewaj mieszankę mleczną,
ciągle mieszając. Krem schłodź. Śmietanę ubij i delikatnie połącz z
gęstniejącym kremem.
Przygotuj
poncz – letnią herbatę osłódź, dodaj alkohol i wymieszaj.
Roladę
pokrój w cienkie plasterki. Półokrągłą formę wyłóż folią aluminiową i ułóż
plasterki rolady po 4 w rzędzie, skrop ponczem, a następnie zalej płynnym
jeszcze kremem i przykryj pozostałymi plasterkami rolady. Odstaw do
zastygnięcia. Przed podaniem ciasto wyjmij z formy i pokrój w plastry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz