Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Rolada biszkoptowa

 Składniki:
ciasto:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki dżemu (truskawkowy, malinowy)
krem:
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka śmietany 30-proc.
  • 4 czubate łyżeczki żelatyny
poncz:
  • 1/2 szklanki mocnej herbaty
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki koniaku, winiaku lub brandy

Najpierw przygotuj ciasto – białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier. Nadal ubijając, dodawaj na przemian żółtka oraz oba rodzaje mąki.

Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto i równomiernie rozprowadź je na całej powierzchni blachy. Piecz 8 minut (do lekkiego zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. Następnie wyłóż ciasto wraz z pergaminem na wilgotną ściereczkę, przykryj drugą wilgotną ściereczką i po 5 minutach zdejmij pergamin. Ciepły biszkopt cienko posmaruj dżemem i ciasno zwiń wzdłuż dłuższego boku, owiń ściereczką i odstaw do ostygnięcia.

Następnie przygotuj krem – żelatynę namocz w 6 łyżkach zimnej wody. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Mleko zagotuj z cukrem waniliowym i rozpuść w nim żelatynę i czekoladę. Do masy żółtkowej stopniowo wlewaj mieszankę mleczną, ciągle mieszając. Krem schłodź. Śmietanę ubij i delikatnie połącz z gęstniejącym kremem.

Przygotuj poncz – letnią herbatę osłódź, dodaj alkohol i wymieszaj.
Roladę pokrój w cienkie plasterki. Półokrągłą formę wyłóż folią aluminiową i ułóż plasterki rolady po 4 w rzędzie, skrop ponczem, a następnie zalej płynnym jeszcze kremem i przykryj pozostałymi plasterkami rolady. Odstaw do zastygnięcia. Przed podaniem ciasto wyjmij z formy i pokrój w plastry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...