Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Piersi w glazurze

Składniki:
  • 1 kg piersi kurczaka (bez skóry i kości)
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
  • olej do smażenia
glazura:
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 1/3 szklanki miodu płynnego
  • 1 łyżka wytrawnego sherry
  • szczypta sproszkowanego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka nasion sezamu
  • 1 łodyga selera naciowego do przybrania

Pokrój mięso na małe kawałki, obtocz w rozmąconym jaju, następnie w mące wymieszanej z solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Włóż kawałki kurczaka, zrumień. W garnuszku podgrzej sos sojowy, miód, sherry, imbir i zmiażdżony czosnek. Usmażone kawałki mięsa osącz z oleju, zanurz w glazurze sojowo-miodowej, przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp sezamem i wstaw do gorącego piekarnika na 20 minut. Po 10 minutach pieczenia jeszcze raz posmaruj po wierzchu glazurą. Podawaj z pikantnie przyprawionym ryżem i surówką z kapusty pekińskiej lub mizerią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...