Składniki:
- 1 kg piersi kurczaka (bez skóry i kości)
- 1/2 szklanki mąki
- 2 jaja
- po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
- olej do smażenia
glazura:
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 1/3 szklanki miodu płynnego
- 1 łyżka wytrawnego sherry
- szczypta sproszkowanego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka nasion sezamu
- 1 łodyga selera naciowego do przybrania
Pokrój
mięso na małe kawałki, obtocz w rozmąconym jaju, następnie w mące wymieszanej z
solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Włóż kawałki kurczaka, zrumień. W
garnuszku podgrzej sos sojowy, miód, sherry, imbir i zmiażdżony czosnek.
Usmażone kawałki mięsa osącz z oleju, zanurz w glazurze sojowo-miodowej,
przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp sezamem i wstaw do gorącego piekarnika
na 20 minut. Po 10 minutach pieczenia jeszcze raz posmaruj po wierzchu glazurą.
Podawaj z pikantnie przyprawionym ryżem i surówką z kapusty pekińskiej lub
mizerią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz