Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Tort wiśniowy


Składniki:
  • po 5 dag mąki pszennej i kukurydzianej
  • po 12,5 dag masła, cukru i startej czekolady
  • 10 dag mielonych migdałów
  • 5 jajek
  • 3 szklanki śmietanki 30-proc.
  • 40 dag wiśni osączonych z konfitur
  • 3/4 szklanki soku z wiśni
  • 4 łyżki rumu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
do przybrania:
  • wiórki czekoladowe
  • albo gotowe ozdoby z cukru lub marcepana

Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dodaj przesiane oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i dokładnie utrzyj. Z białek ubij sztywną pianę i razem z migdałami oraz czekoladą delikatnie wymieszaj z masą jajeczną. Tortownicę o  średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę. Piecz 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po ostudzeniu przekrój na 3 krążki.

Śmietankę ubij z cukrem pudrem. Sok wiśniowy wymieszaj z rumem i nasącz pierwszy krążek, posmaruj go 1/3 bitej śmietany i pokryj połową wiśni.
Przykryj drugim krążkiem, nasącz sokiem, posmaruj 1/3 bitej śmietany i wyłóż pozostałe wiśnie. Przykryj trzecim krążkiem, nasącz go sokiem, a wierzch i boki tortu pokryj resztą śmietany. Przybierz wiórkami czekoladowymi lub gotowymi ozdobami z cukru i marcepana.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...