Składniki:
- po 5 dag mąki pszennej i kukurydzianej
- po 12,5 dag masła, cukru i startej czekolady
- 10 dag mielonych migdałów
- 5 jajek
- 3 szklanki śmietanki 30-proc.
- 40 dag wiśni osączonych z konfitur
- 3/4 szklanki soku z wiśni
- 4 łyżki rumu
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
do przybrania:
- wiórki czekoladowe
- albo gotowe ozdoby z cukru lub marcepana
Masło
utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dodaj przesiane oba rodzaje
mąki, proszek do pieczenia i dokładnie utrzyj. Z białek ubij sztywną pianę i
razem z migdałami oraz czekoladą delikatnie wymieszaj z masą jajeczną.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż
papierem do pieczenia i przełóż do niej masę. Piecz 40 minut w piekarniku
nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po ostudzeniu przekrój na 3 krążki.
Śmietankę
ubij z cukrem pudrem. Sok wiśniowy wymieszaj z rumem i nasącz pierwszy krążek,
posmaruj go 1/3 bitej śmietany i pokryj połową wiśni.
Przykryj
drugim krążkiem, nasącz sokiem, posmaruj 1/3 bitej śmietany i wyłóż pozostałe
wiśnie. Przykryj trzecim krążkiem, nasącz go sokiem, a wierzch i boki tortu
pokryj resztą śmietany. Przybierz wiórkami czekoladowymi lub gotowymi ozdobami
z cukru i marcepana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz