Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Kolorowe ciasteczka


Z 50 dag mąki, 1 kostki masła, 4 żółtek, 15 dag cukru i 4–5 łyżek kwaśnej śmietany zagnieć kruche ciasto. Włóż je na 1 godzinę do lodówki, po czym rozwałkuj i foremkami powycinaj ciasteczka o dowolnych kształtach. Ułóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i piecz na jasnozłoty kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Ciasteczka polej jasną lub ciemną polewą, udekoruj kolorowymi cukiereczkami, migdałami, orzechami.

Biała polewa: 25 dag cukru pudru utrzyj z 2 białkami na puszysty krem. Dodaj 2 łyżki soku z cytryny. Posmaruj ciasteczka od razu po wyjęciu z piekarnika.

Ciemna polewa: 25 dag cukru rozpuść w niewielkiej ilości wody, dodaj 15 dag roztopionej gorzkiej czekolady i utrzyj na gładką masę. Ciepłą polewą posmaruj ostudzone ciasteczka.

Konfitura z pomarańczy i kumkwatów: pomarańcze i kumkwaty (małe pomarańcze) – po 60 dag – umyj, duże obierz, z małych tylko odetnij czubki. Pokrój owoce w cienkie plasterki, wyjmij pestki. Plasterki pomarańczy grubo posiekaj, połącz z plasterkami kumkwatów, wymieszaj z 50 dag żelującego cukru, pozostaw na noc, następnie gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu cukru. Konfiturą napełnij słoiki i zakręcić pokrywki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...