Składniki:
- 1 kg cykorii
- 4 czerwone papryki
- 3 czerwone jabłka
- 6 łyżek drobno posiekanego szczypiorku
- 10 połówek orzechów włoskich
- 15 dag śmietany kremówki
- 6 łyżek oleju słonecznikowego
- 4 łyżki soku z cytryny
- cukier puder
- sól, pieprz
Cykorię
podziel na listki, umyj, osącz i osusz w ściereczce. Paprykę osącz i pokrój w
długie wąskie paski. Jabłka razem ze skórką zetrzyj na tarce. Skrop sokiem z
cytryny, aby nie ściemniały. Śmietanę przypraw solą, cukrem pudrem i 1 łyżką
soku z cytryny. Dodaj do jabłek i wymieszaj.
Liście
cykorii rozłóż na talerzach w kształcie gwiazdy. We wgłębieniach liści połóż
paski papryki. Do małego słoika typu twist wlej 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki
zimnej przegotowanej wody i olej, wsyp sól. Słoik zakręć i mocno nim
wstrząśnij. Cykorię polej sosem. Na środku każdej gwiazdy ułóż kopczyk z
jabłek, otocz go wieńcem ze szczypiorku i przybierz połówką orzecha.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz