Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Cykoria z papryką


Składniki:
  • 1 kg cykorii
  • 4 czerwone papryki
  • 3 czerwone jabłka
  • 6 łyżek drobno posiekanego szczypiorku
  • 10 połówek orzechów włoskich
  • 15 dag śmietany kremówki
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • cukier puder
  • sól, pieprz

Cykorię podziel na listki, umyj, osącz i osusz w ściereczce. Paprykę osącz i pokrój w długie wąskie paski. Jabłka razem ze skórką zetrzyj na tarce. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Śmietanę przypraw solą, cukrem pudrem i 1 łyżką soku z cytryny. Dodaj do jabłek i wymieszaj.
Liście cykorii rozłóż na talerzach w kształcie gwiazdy. We wgłębieniach liści połóż paski papryki. Do małego słoika typu twist wlej 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki zimnej przegotowanej wody i olej, wsyp sól. Słoik zakręć i mocno nim wstrząśnij. Cykorię polej sosem. Na środku każdej gwiazdy ułóż kopczyk z jabłek, otocz go wieńcem ze szczypiorku i przybierz połówką orzecha.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...