Składniki:
- po 25 dag mięsa wieprzowego bez kości, chudego mięsa wołowego bez kości, cielęciny lub mięsa z drobiu bez kości, wątróbki cielęcej, wieprzowej lub z drobiu
- 25 dag słoniny
- 2 marchwie
- 8 dag selera
- 1 pietruszka
- 4 jaja
- 2 cebule
- 2 czerstwe bułki kajzerki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 2 liście laurowe
- po 8 ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego
- po 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej i imbiru
- sól, pieprz
do przygotowania formy:
- 2 łyżki margaryny lub smalcu
- 2 łyżki bułki tartej
Marchew,
seler i pietruszkę obierz, opłucz i pokrój. Mięso pokrój na kawałki. Słoninę
opłucz i pokrój w dużą kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę razem z masłem, obsmaż
mięso i słoninę na rumiano i przełóż do garnka. Cebulę obierz, pokrój, zrumień
na pozostałym na patelni tłuszczu i włóż do garnka. Dodaj warzywa, liście
laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i sól. Wlej tyle wody, aby przykryła
mięso. Gotuj na małym ogniu do miękkości (50–60 minut). Wątróbkę oczyść z błon
i dodaj do mięsa na 10 minut przed końcem gotowania. Garnek odstaw i włóż
bułki, aby namiękły. Przestudzone mięso, wątróbkę, warzywa i bułki dwukrotnie
zmiel w maszynce z sitkiem o małych otworach. Do otrzymanej masy wbij jajka,
dodaj gałkę muszkatołową, imbir i pieprz. Dosól, jeśli trzeba i starannie
wymieszaj.
Formę do
pieczenia wysmaruj margaryną, wysyp bułką tartą i napełnij masą do 2/3
wysokości. Pasztet piecz ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury
190–200 stopni. Przed wyjęciem nakłuj patyczkiem. Jeśli lepi się do patyczka,
piecz jeszcze ok.15 minut. Wystudź w formie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz