Zupa z cieciorki jest bardzo aromatyczna, a dodatek jagnięciny daje wspaniały smak i sprawia, że jest bardzo pożywna. To idealna zupa na zimę, bo również wspaniale rozgrzewa dzięki zawartości aromatycznych i ostrych przypraw.
Składniki:
- 250g cieciorki
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 ziemniaki
- przyprawy: sól, pieprz, curry, kolendra, kmin rzymski
- 2 łyżki oliwy
- pół szklanki śmietany
Sposób przygotowania:
Cieciorkę namoczyć w zimnej wodzie na noc, odcedzić. Zalać wodą tak, by była przykryta i gotować na małym ogniu. Dodać do tego podsmażoną wcześniej cebulę, rozgnieciony czosnek oraz pomidory (wraz z płynem). Jeśli kupiłaś pomidory w całości, należy je wcześniej nieco przesiekać. Gotować, aż cieciorka będzie miękka.
Ziemniaki pokroić w grubą kostkę. Ugotować na półtwardo. Odcedzone dodać do zupy. Pogotować, aż ziemniaki zmiękną.
Do zupy z cieciorki dodać śmietanę oraz przyprawy. Przed podaniem zupę posypać kolendrą
Cieciorkę namoczyć w zimnej wodzie na noc, odcedzić. Zalać wodą tak, by była przykryta i gotować na małym ogniu. Dodać do tego podsmażoną wcześniej cebulę, rozgnieciony czosnek oraz pomidory (wraz z płynem). Jeśli kupiłaś pomidory w całości, należy je wcześniej nieco przesiekać. Gotować, aż cieciorka będzie miękka.
Ziemniaki pokroić w grubą kostkę. Ugotować na półtwardo. Odcedzone dodać do zupy. Pogotować, aż ziemniaki zmiękną.
Do zupy z cieciorki dodać śmietanę oraz przyprawy. Przed podaniem zupę posypać kolendrą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz