Szukaj przepisów

wtorek, 7 stycznia 2014

Zupa z cieciorki Magdy Gessler

Zupa z cieciorki to przysmak popularny na Bliskim Wschodzie, w Turcji, ale także w Armenii. Taką zupę dla swoich gości w nowym bistro "Ararat" przygotował Artak, bohater ostatnich "Kuchennych rewolucji" Magdy Gessler.

Zupa z cieciorki jest bardzo aromatyczna, a dodatek jagnięciny daje wspaniały smak i sprawia, że jest bardzo pożywna. To idealna zupa na zimę, bo również wspaniale rozgrzewa dzięki zawartości aromatycznych i ostrych przypraw.

Składniki:
  • 250g cieciorki
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3  ziemniaki
  • przyprawy: sól, pieprz, curry, kolendra, kmin rzymski
  • 2 łyżki oliwy
  • pół szklanki śmietany
Sposób przygotowania:
Cieciorkę namoczyć w zimnej wodzie na noc, odcedzić. Zalać wodą tak, by była przykryta i gotować na małym ogniu. Dodać do tego podsmażoną wcześniej cebulę, rozgnieciony czosnek oraz pomidory (wraz z płynem). Jeśli kupiłaś pomidory w całości, należy je wcześniej nieco przesiekać. Gotować, aż cieciorka będzie miękka.

Ziemniaki pokroić w grubą kostkę. Ugotować na półtwardo. Odcedzone dodać do zupy. Pogotować, aż ziemniaki zmiękną.

Do zupy z cieciorki dodać śmietanę oraz przyprawy. Przed podaniem zupę posypać kolendrą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...