Składniki:
- 250 g mąki gryczanej
- 100 g mąki pszennej
- 25 g drożdży
- 2 szklanki ciepłego mleka
- 40-50 ml roztopionego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Droższe rozetrzeć w 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz 3 łyżkami mąki pszennej. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Następnie połączyć pozostałe mąki, cukier, sól, jaja, mleko oraz masło tak, by powstało gładkie ciasto. Wówczas dodać wyrośnięte drożdże. Wymieszać i ponownie odstawić, aby ciasto wyrosło.
Smażyć bliny na gorącym oleju na złoty kolor. Na każdym blinie przed podaniem ułożyć kleks śmietany i udekorować kawiorem. Natychmiast podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz