Sekretem dobrego szisz kebab jest to, że mięso wieprzowe i wołowe miele się wraz z cebulą, dodaje przyprawy - sól, pieprz, sproszkowana paprykę oraz masło. Dzięki niemu mięso jest bardzo soczyste. Dobrze wyrobionym mięsem oblepia się szpikulce i piecze na grillu nad węglem drzewnym. Mięso przy tym musi być najwyższej jakości. Najlepiej zmielić je samemu.
W ostatnim odcinku "Kuchennych rewolucji" knajpę Ormianina Artaka odmieniła Magda Gessler. Jak? Po prostu nakazała właścicielowi (i głównemu kucharzowi) gotować prawdziwe, tradycyjne dania jego narodowej kuchni.
Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego
- 2 cebule
- garść posiekanej mięty
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- papryka słodka - 1 łyżeczka
- papryka ostra - według uznania
- kostka masła
Mięso zmielić wraz z cebulą. Doprawić na ostro solą, pieprzem, oboma rodzajami papryki, dodać połowę masła i miętę. Dodać miętę. Dobrze wyrobić na gładką masę. Mięsem oblepiać metalowe szpadki albo patyki do szaszłyków (najpierw namoczyć je w wodzie). Piec na grillu, ewentualnie na ruszcie w piekarniku. Podawać z chlebem lawasz. Przed podaniem na mięsie ułożyć cząstki masła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz