Sałatka
- 400 g tuńczyka w sosie własnym
- 2 główki sałaty rzymskiej
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 4 jajka
- 1 czerwona cebula
- 5 filetów anchois
- 50 g kaparów
- 100 g czarnych drylowanych oliwek
Sos
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 0,5 łyżeczki cukru pudru
- sól, pieprz
Grzanki
- 4 kromki pełnoziarnistego chleba
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sałatka: Jajka ugotuj na twardo. Umytą i osuszoną sałatę porwij na mniejsze kawałki. Tuńczyka odcedź z zalewy. Cebulę pokrój w pióra. Do sałaty dodaj oliwki, kapary, anchois, tuńczyka i cebulę. Pomidorki pokrój, dodaj do sałatki i wymieszaj. Całość polej sosem. Jajka pokrój na ćwiartki i ułóż na sałatce.
Sos: W miseczce wymieszaj ocet i cukier. Dodaj musztardę, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Energicznie mieszając, powoli dolewaj oliwę, aż powstanie emulsja.
Grzanki: Chleb pokrój w kostkę. Czosnek obierz i pokrój w talarki. Na patelni rozgrzej oliwę z dodatkiem pokrojonego czosnku, dodaj pokrojony chleb. Smaż, aż grzanki będą złociste. Grzanki podawaj osobno lub posyp nimi sałatkę.
Mega super pyszna salatka ,dzieki Pani Magdo 😘😘😘
OdpowiedzUsuńwow, najlepsza salatka jaka jadlam w zyciu
OdpowiedzUsuń