Szukaj przepisów

wtorek, 10 czerwca 2014

Bakaliowe nadzienie do babeczek - MinceMeat

Składniki:
  • 75 g ciemnego cukru
  • 60 ml porto
  • 300 g żurawiny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru
  • Pół łyżeczki zmielonych goździków
  • 75 g porzeczek
  • 75 g rodzynek
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 1 pomarańcza, skórka i sok
  • 25 ml brandy
  • Kilka kropel migdałowego ekstraktu
  • Pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki miodu
Z przepisy wyjdzie około 600 ml nadzienia. Można przygotować je kilka miesięcy przed świętami i włożyć do słoików.

Przygotowanie:
1. W dużym garnku na małym ogniu rozpuść cukier w winie.
2. Dodaj świeżą żurawinę i zamieszaj.
3. Dodaj cynamon, goździki, imbir, porzeczki, rodzynki, suszonej żurawiny, skórkę i sok pomarańczowy. Widelcem można rozgnieść świeże owoce.
4. Doprowadź masę do delikatnego wrzenia i gotuj przez około 20 minut.
5. Zdejmij z gazu i ostudź nadzienie.
6. Dodaj brandy, oba ekstrakty i miód. Drewnianą łyżką wymieszaj i porozgniataj składniki.
7. Przełóż nadzienie do słoików. W lodówce świeże nadzienie można przechowywać przez około dwa tygodnie.
8. Nadzienie użyj do kruchych babeczek, tart lub ciasta drożdżowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...