- puszka skondensowanego mleka (397 gramów)
- 250 gramów płatków owsianych
- 100 gramów suszonej żurawiny (u nas 50 g żurawiny i 50 g rodzynek)
- 125 gramów nasion (u nas słonecznik i sezam)
- 75 gramów wiórków kokosowych
- 125 niesolonych orzechów (u nas migdały, włoskie, pinii i laskowe)
1. Piekarnik należy rozgrzać do 130 stopni C.
2. Natłuść blachę do pieczenia ciasta - mojej mamy blacha ma standardowe rozmiary.
3. Pokrój orzechy na małe kawałki.
4. W dużym rondlu zagrzej mleko.
5. Do miski dodaj wszystkie suche składniki - wymieszaj je ze sobą.
6. Powoli wlewaj do miski ciepłe mleko i mieszaj składniki.
7. Wyłóż masę na blachę, wyrównaj i dociśnij do dna.
8. Piecz około godziny.
9. Upieczoną krajankę wyjmij z piekarnika i po 15 minutach pokrój ją na prostokąty.
10. Przechowuj batoniki w szczelnym pojemniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz