Szukaj przepisów

wtorek, 10 czerwca 2014

Piernikowe babeczki z białą czekoladą

Piernikowe babeczki skradną serca wszystkim tym, którzy lubią lekkie desery. Słodki mus idealnie komponuje się z mało słodkim kruchym ciastem.

Składniki:

  • 3 kostki masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • pół opakowania przyprawy do pierników
  • kilogram mąki

Wykonanie:

Zagnieć wszystkie składniki ze sobą. Kruche ciasta należy zagnieść bardzo szybko, chodzi tylko o połączenie składników.
Uformuj z ciasta kulę, zawiń ją w folię spożywcza i wstaw do lodówki na jedną godzinę.Wylep ciastem foremki do babeczek - nie trzeba ich natłuszczać.
Piecz babeczki około 10-15 minut w temp. 180 stopni.
Upieczone babeczki odstaw do ostygnięcia. Następni wyjmij je z foremek.

 Składniki na mus:
  • 255 g białej czekolady, połamanej na kawałki
  • 225 g kremówki
  • łyżka cukru pudru
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Wykonanie:
1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
2. Zdejmij miskę z czekoladą z garnka i odstaw do lekkiego przestudzenia (musi być w dalszym ciągu płynna).
3. W drugiej misce ubij na niezbyt sztywną bitą śmietanę: białko, kremówkę, esencję waniliową i cukier puder.
4. Wymieszaj około dwóch łyżek bitej śmietany razem z czekoladą.
5. Następnie delikatnie wmieszaj czekoladę w resztę bitej śmietany.
6. Udekoruj musem babeczki. Wstaw do lodówki, aby mus zastygł.
7. Udekoruj babeczki; można użyć kokosu, wiśni, wiórek czekoladowych, itp.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...