Składniki:
- 3 kostki masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 żółtka
- pół opakowania przyprawy do pierników
- kilogram mąki
Wykonanie:
Zagnieć wszystkie składniki ze sobą. Kruche ciasta należy zagnieść bardzo szybko, chodzi tylko o połączenie składników.
Uformuj z ciasta kulę, zawiń ją w folię spożywcza i wstaw do lodówki na jedną godzinę.Wylep ciastem foremki do babeczek - nie trzeba ich natłuszczać.
Piecz babeczki około 10-15 minut w temp. 180 stopni.
Upieczone babeczki odstaw do ostygnięcia. Następni wyjmij je z foremek.
Składniki na mus:
- 255 g białej czekolady, połamanej na kawałki
- 225 g kremówki
- łyżka cukru pudru
- 1 białko
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Wykonanie:
1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
2. Zdejmij miskę z czekoladą z garnka i odstaw do lekkiego przestudzenia (musi być w dalszym ciągu płynna).
3. W drugiej misce ubij na niezbyt sztywną bitą śmietanę: białko, kremówkę, esencję waniliową i cukier puder.
4. Wymieszaj około dwóch łyżek bitej śmietany razem z czekoladą.
5. Następnie delikatnie wmieszaj czekoladę w resztę bitej śmietany.
6. Udekoruj musem babeczki. Wstaw do lodówki, aby mus zastygł.
7. Udekoruj babeczki; można użyć kokosu, wiśni, wiórek czekoladowych, itp.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz