Składniki:
- 500g filetu wołowy
- 4 ząbki czosnku
- 15g świeżego imbiru
- 4 plastry cebuli
- 4 cebulki dymki
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 1/2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżeczki gochugaru (koreańskie czerwone chilli w proszku)
- 2 łyżeczki cukru
- 1 azjatyckie (nashi) gruszka
- 2 sałaty dziecko gem
- 4 jajka przepiórcze
- białe nasiona sezamu
Odciąć wszelkie ścięgna z wołowiny, a następnie pokroić cienko mięso. Kilka plasterków pokroić w super cienkie paski. Umieść wszystko w dużej misce.
Czosnek, imbir oraz cebulę rozgnieść w możdzierzu, następnie przełożyć do miski. Dobrze wymieszać.
Pokroić w paski gruszkę. Liści sałaty umyć i dobrze osuszyć, podzielić na 4 porcje. Umieścić kilka pasków z gruszki na każdym liściu, a następnie część z wołowiny.
Z jaj przepiórczych starannie oddziel żółtka od białka. Żółtko ułożyć na paskach wołowiny i posypać sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz