Szukaj przepisów

niedziela, 1 czerwca 2014

Naleśniki z bryndzą Magdą Gessler

Farsz
  • 300 g bryndzy
  • 200 ml śmietany 22%
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 świeżo starta gałka muszkatołowa
  • słodka i ostra mielona czerwona papryka
  • sól, świeżo mielony pieprz

Naleśniki
  • 375 ml tłustego mleka
  • 375 ml wody
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,25 łyżeczki soli
  • klarowane masło

Farsz: bryndzę wymieszaj ze śmietaną na gładką masę. Szczypiorek umyj, osusz i posiekaj. Do masy serowej dodaj połowę szczypiorku i przyprawy: pieprz, trochę słodkiej i ostrej papryki i odrobinę startej gałki muszkatołowej. Wymieszaj, spróbuj, dopraw do smaku solą.

Naleśniki: Jajka ubij z odrobiną soli. Dodaj mąkę, wlej mleko i wodę. Całość dokładnie wymieszaj i sprawdź, czy ciasto ma odpowiednią konsystencję: z podniesionej pionowo łyżki powinno spływać i jednocześnie pokrywać jej powierzchnię. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki, jeśli za gęste ? dolej wody. Naleśniki smaż z obu stron na klarowanym maśle. Farsz rozsmaruj na naleśnikach, zwiń w ruloniki lub koperty i obsmaż na złoto na klarowanym maśle. Podawaj posypane szczypiorkiem i słodką papryką.

Porcja na 4 osoby

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...