- 300 g bryndzy
- 200 ml śmietany 22%
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 świeżo starta gałka muszkatołowa
- słodka i ostra mielona czerwona papryka
- sól, świeżo mielony pieprz
Naleśniki
- 375 ml tłustego mleka
- 375 ml wody
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,25 łyżeczki soli
- klarowane masło
Farsz: bryndzę wymieszaj ze śmietaną na gładką masę. Szczypiorek umyj, osusz i posiekaj. Do masy serowej dodaj połowę szczypiorku i przyprawy: pieprz, trochę słodkiej i ostrej papryki i odrobinę startej gałki muszkatołowej. Wymieszaj, spróbuj, dopraw do smaku solą.
Naleśniki: Jajka ubij z odrobiną soli. Dodaj mąkę, wlej mleko i wodę. Całość dokładnie wymieszaj i sprawdź, czy ciasto ma odpowiednią konsystencję: z podniesionej pionowo łyżki powinno spływać i jednocześnie pokrywać jej powierzchnię. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki, jeśli za gęste ? dolej wody. Naleśniki smaż z obu stron na klarowanym maśle. Farsz rozsmaruj na naleśnikach, zwiń w ruloniki lub koperty i obsmaż na złoto na klarowanym maśle. Podawaj posypane szczypiorkiem i słodką papryką.
Porcja na 4 osoby
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz