Ryba
- 1 kg filetu z dorsza ze skórą
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 cytryny
- 3 łyżki cukru
- olej
- sól
Sos
- 1 duży por
- 200 ml śmietany 18%
- 100 g masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 200 ml białego wytrawnego wina
- kilka gałązek tymianku
- sól, mielony biały pieprz
Salsa
- 1 biała cebula
- 2 łyżki musztardy z gorczycą
- 2 łyżki miodu
- 0,5 łyżeczki soli
Ryba: Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Dorsza umyj, osusz, posól, skrop sokiem z połówki cytryny i oprósz mąką. Na patelni rozgrzej olej, rybę podsmaż z obu stron na złoty kolor. Przełóż ją do naczynia żaroodpornego z sosem i wstaw do piekarnika na mniej więcej 10?15 minut. Resztę cytryn przekrój na ćwiartki, posyp cukrem i smaż na patelni aż cukier się skarmelizuje. Rybę podawaj z sosem, purée ziemniaczanym z chrzanem, podsmażoną cytryną i słodko-ostrą salsą. Udekoruj świeżym tymiankiem.
Sos: Pora oczyść, umyj i pokrój. Na patelni rozpuść 50 g masła, podsmaż pora, wlej białe wino i zredukuj płyn o połowę. Dopraw solą i pieprzem. Mąkę wymieszaj ze śmietaną, wlej na patelnię, zagotuj i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Na końcu dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj pozostałą ilość masła, listki tymianku i wymieszaj.
Salsa: Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, posól, włóż do lnianej ściereczki, uderzaj nią o blat, aby puściła sok. Odsącz gorzki sok i wymieszaj cebulę z musztardą i miodem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz