- 1,5 kg patroszonego dorsza
- 500 ml białego wytrawnego wina
- 3 słodkie czerwone papryki
- 3 ostre czerwone papryki
- 3 cukinie
- 6 ziemniaków
- 2 cebule
- 2 cytryny
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka suszonego estragonu
- 100 g masła
- sól, pieprz
Rybę umyj, osusz, natrzyj solą i sokiem z cytryny. Zostaw na 2 godziny w chłodnym miejscu. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie i pokrój na połówki. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w słupki. Cukinię pokrój na skośne grube plastry. Główkę czosnku przekrój w poprzek. Cebulę obierz i pokrój w ćwiartki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180° C. Na dużej blasze lub w brytfannie połóż dorsza, obok połóż warzywa, czosnek, posyp estragonem, solą, pieprzem, wiórkami masła, zalej winem. Całość przykryj folią i piecz przez 25 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze 15?20 minut. Podawaj posypane natką pietruszki i kolendrą, z ćwiartkami cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz