Szukaj przepisów

niedziela, 1 czerwca 2014

Dorsz z pieca z warzywami w białym winie Magdy Gessler

Składnik: (porcja 4 osoby)
  • 1,5 kg patroszonego dorsza
  • 500 ml białego wytrawnego wina
  • 3 słodkie czerwone papryki
  • 3 ostre czerwone papryki
  • 3 cukinie
  • 6 ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 cytryny
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka suszonego estragonu
  • 100 g masła
  • sól, pieprz

Rybę umyj, osusz, natrzyj solą i sokiem z cytryny. Zostaw na 2 godziny w chłodnym miejscu. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie i pokrój na połówki. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w słupki. Cukinię pokrój na skośne grube plastry. Główkę czosnku przekrój w poprzek. Cebulę obierz i pokrój w ćwiartki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180° C. Na dużej blasze lub w brytfannie połóż dorsza, obok połóż warzywa, czosnek, posyp estragonem, solą, pieprzem, wiórkami masła, zalej winem. Całość przykryj folią i piecz przez 25 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze 15?20 minut. Podawaj posypane natką pietruszki i kolendrą, z ćwiartkami cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...