- 150 g wędzonego halibuta
- 150 wędzonego śledzia
- 150 g wędzonej makreli
- 1 puszka groszku konserwowego (ok. 400 g)
- 150 ml majonezu
- 2 łyżki śmietany 18%
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 mały seler
- 3 lub 4 kiszone ogórki
- 1 cebula
- 2 jajka
- 1 jabłko
- 2 ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- 1 cytryna
- sól, pieprz, cukier
Na dzień przed planowanym podaniem sałatki cebulę obierz, drobno posiekaj i przelej wrzątkiem. Marchewki, pietruszki, selera i ziemniaki umyj i ugotuj do miękkości w osolonym i posłodzonym wrzątku. Warzywa ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo, obierz, pokrój w kostkę. Ogórki i jabłko obierz i drobno pokrój. W misce wymieszaj majonez z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem. Dodaj pokrojone składniki oraz opłukany groszek. Całość wymieszaj. Sałatkę odstaw do lodówki na noc, aby smaki się przegryzły. W dniu podania z ryb zdejmij skórę i dokładnie oczyść mięso z ości. Podziel je na mniejsze kawałki. Podawaj je na sałatce jarzynowej udekorowanej koperkiem i cząstkami cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz