Składniki dla 6 osób
Ciasto
1 kg mąki pszennej
0,5 l zsiadłego mleka lub kefiru
1,5 łyżki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
sól
Masło czosnkowe
200 g masła
1 pęczek natki pietruszki
3 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki soli
Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Powstałe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm, foremką wycinaj okrągłe lub kwadratowe placki i piecz na suchej patelni (lub na blasze kuchni opalanej drewnem) z każdej strony po 3?4 minuty, pilnując, aby się nie przypaliły. Podawaj gorące z masłem czosnkowym.
Masło czosnkowe: Masło roztop w rondelku. W blenderze zmiksuj pietruszkę z solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dolewając powoli roztopione masło. Gotowe masło przełóż do czystego pojemnika i wstaw na 20 minut do lodówki.
Znajdziesz tutaj gotowe, sprawdzone przepisy na ciasta, ciastka, wypieki, przekąski, przystawki, dania, zupy, potrawy, sosy, przetwory oraz inne dania. Przepisy kucharzy: Magda Gessler, Nigella Lowson, Nigel Slater, Kudłaci Kucharze
Szukaj przepisów
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Extra pyszne
OdpowiedzUsuń