Dzisiejsza propozycja to makron z filetem z kurczaka i brokułami w delikatnym
sosie śmietanowym z dodatkiem żółtego sera. Danie bardzo smaczne, szybkie i
proste w przygotowaniu.
Czas przygotowania: 25 minut
Ilość porcji: 3
Składniki:
- 2 pojedyńcze piersi z kurczaka
- 1 brokuł
- 330ml śmietany 12%
- 100g żółtego sera
- 2 łyżki oleju
- Świeżo mielony pieprz, sól, przyprawa do kurczaka
- Makaron
Mięso myjemy i kroimy w kostkę.
W miseczce umieszczamy olej oraz przyprawę do kurczaka. Do miseczki dorzucamy
pokroonego kurczaka i mieszamy składniki. Odstawiamy na chwilę do lodówki.
Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente. Brokuł kroimy na różyczki i
gotujemy 5 minut w osolonej wodzie. Możemy go również ugotować na parze.
Stawiamy na gaz dużą patelnie. Kiedy będzie już rozgrzana to wrzucamy kurczaka i
smażmy na złoty kolor. Następnie zmniejszamy gaz i dorzucamy śmietanę. Całość
doprawiamy świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Ser trzemy na tarce na dużych
oczkach i dorzucamy na patelnie ¾ jego objętości. Mieszamy składniki i
delikatnie dokładamy brokuł. Ponownie mieszamy uważając by brokuł się nie
rozpadł. Wyłączamy gaz. Układamy makaron na talerzu, polewamy sosem i posypujemy
żółtym serem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz