Szukaj przepisów

sobota, 12 lipca 2014

Szarlotka z lodami Magdy Gessler

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 20 minut + 55 minut pieczenia

Składniki:
  • 1 kg jabłek (około 5-6 małych)
  • 350g mąki pszennej
  • 200g masła
  • Szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • Szczypta soli
Mąkę przesiewamy na wcześniej przygotowaną stolnicę. Do niej wkrajamy miękkie masło, dodajemy żółtka, połowę cukru oraz szczyptę soli. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Obieramy je oraz kroimy w kostkę. Umieszczamy w garnuszku z dodatkiem cukru i cynamonu. Całość dusimy na małym ogniu około piętnastu minut.  Po schłodzeniu ciasta dzielimy go na dwie części: większą około 2/3 objętości  i  mniejszą 1/3. Mniejszą odkładamy do lodówki. Papierem do pieczenia wykładamy dno małej tortownic. Na nim układamy rozwałkowane ciasto. Zapiekamy 15 minut w temp 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie wyjmujemy zapieczony spód i układamy na nim przygotowane jabłka. Pozostałe ciasto wyjmujemy z lodówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach na jabłka. Pieczemy 40 minut. Podajemy prosto z piekarnika z lodami waniliowymi.

1 komentarz:

  1. Bardzo dobra szarlotka. Ja ze względu, że musiałem zrobić ją szybko, dałem gotowe jabłka prażone szarlotka z Pińczowa. Ciasto udało się i wszystkim "niespodziewanym" gościom smakowało. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...