Składniki:
- 750 g rabarbaru
- 75 g miękkiego brązowego cukru
- 75 g miękkiego masła
- 250 g cukru pudru
- sok i starta skórka z jednej cytryny
- starta skóka z 2 pomarańczy
- 5 jajek
- 50 g mąki
- 300 ml mleka
- Umyj i grubo posiekaj rabarbar.
- Wyłóż rabarbar w naczyniu żaroodpornym, posyp go z wierzchu brązowym cukrem i piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 minut lub do czasu, aż zmięknie. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Ucieraj masło dodając od czasu do czasu cukier puder. Ucieraj aż masło zblednie i będzie puszyste. Dodaj startą zkórkę z cytryny i pomarańczy oraz sok z cytryny i wymieszaj.
- Dodawaj do masła po jednym żółtku, cały czas ucierając. Nie przejmuj się, jeśli masa ci się zetnie – nie wpłynie to na efekt końcowy. Dodaj przesianą mąkę, wymieszaj, dodaj mleko i ponownie wymieszaj.
- Ubij białka jajek na sztywną pianę. Dodaj do masy maślanej i wymieszaj delikatnie łyżką.
- Wlej masę na wierzch upieczonego rabarbaru. Napełnij formę do pieczenia do połowy gorącą wodą i włóż do piekarnika. Do formy z wodą włóż naczynie żaroodporne.
- Piecz ciasto ok. 40-45 minut aż pudding zbrązowieje lub będzie twardy przy nacisku palcem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz