Składniki
- 2 kilogramy rabarbaru
- 2 kilogramy cukru
- Odetnij liście z rabarbaru, łodygi pokrój na cienkie paski (0,5-1 cm szerokości i grubości w zależności od grubości rabarbaru).
- Włóż rabarbar do garnka posypując kolejne warstwy rabarbaru cukrem. Odstaw garnek na noc, aby rabarbar puścił sok.
- Dżem z rabarbaru musi gotować się przez kilka dni, więc bądź cierpliwy. Następnego dnia powoli doprowadź rabarbar do wrzenia co jakiś czas mieszając, aby się nie przypalił i gotuj na wolnym ogniu 10-30 minut. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Czynność powtarzaj przez kilka dni 2 razy dziennie aż rabarbar nabierze czerwonawego, bursztynowego koloru.
- Nie gotuj rabarbaru zbyt mocno i pospiesznie, ponieważ cukier się przegrzeje i dżem straci smak.
- Gdy dżem będzie już gotowy, przełóż go gorącego do czystego słoika i zakręć. Opcjonalnie możesz posypać wierzch dżemu cukrem.
- Tak przygotowany dżem można przechowywać przez 3 lata, ale zaleca się aby nie był przechowywany dłużej niż rok. Najlepiej smakuje z waflami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz