Szukaj przepisów

poniedziałek, 24 listopada 2014

Kołduny z baraniną Magdy Gessler

Kołduny z baraniną według Magdy Gessler to małe, soczyste pierożki, które koniecznie należy jeść w całości, by nie stracić smaku bulionu ukrytego we wnętrzu. Przy przygotowywaniu kołdunów należy zwrócić uwagę na ciasto – musi być odpowiednio elastyczne i miękkie, a także odpowiednie doprawienie farszu. Musi być ostro, nie warto więc żałować pieprzu.

W przepisie na kołduny z „Kuchennych rewolucji” pojawia się bulion wołowy. Można go zastąpić bulionem baranim.


Kołduny a la Magda Gessler – składniki na farsz:
  • 250 g polędwicy baraniej
  • 250 g polędwicy wołowej
  • 200 g podgardle wieprzowe
  • pieprz zmielony
  • 4 ząbki czosnku - obranego, posiekanego
  • 1 cebula - posiekana, podsmażona na maśle
  • majeranek
  • zimny bulion wołowy, albo barani

Wszystkie składniki połącz ze sobą. Dokładnie wymieszaj. Koniecznie ręcznie!

Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • Sól
  • letnia woda
Sposób przygotowania:
Mąkę i sól przesiej na stolnicę. Stopniowo dolewaj do ciasta ciepłą wodę. Całość zagniataj do momentu aż przestaniesz wyczuwać wilgoć. Gotowe ciasto na kołduny przykryj miską i odczekaj kilka minut.

Ciasto podziel na części. Każdą cienko rozwałkuj. Wykrawaj z nich kwadraty i umieszczaj na nich łyżeczkę farszu. Sklejaj kołduny gotuj je we wrzątku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...