Składniki:
- 1 duża paczka prostokątnych krakersów sezamowych
- 2 banany
- 3 mandarynki
- 1 mała kiść winogron
- 2 owoce kiwi
- 1 garść rodzynek sułtańskich
- 30 łuskanych orzechów laskowych lub włoskich
- 2 łyżki płynnego miodu
- sok z cytryny
- odrobina koniaku
- ewentualnie wiórki kokosowe i sproszkowana kawa naturalna
Krakersy
posmaruj cienką warstwą miodu i ułóż na tacy. Rodzynki namocz w małej
ilości ciepłej wody. Orzechy przekrój na połówki. Przygotuj owoce – ostrym
nożem potnij banany na plasterki grubości ok. 3 mm, winogrona przekrój na
połówki, kiwi obierz ze skórki, pokrój na półplasterki. Mandarynki podziel na
cząstki, każdą natnij, aby puściły nieco soku (mandarynki możesz zastąpić
cząstkami pomarańczy, brzoskwiniami lub ananasami z puszki, odsączonymi
z soku i pociętymi na 2-cm kawałki). Natychmiast po pokrojeniu
cząstki każdego owocu ułóż na krakersach, dołóż po 2–3 odsączone rodzynki
i po 2 połówki orzecha. Ciasteczka możesz posypać wiórkami kokosowymi lub
sproszkowaną kawą naturalną (szczypta kawy na 5–6 ciasteczek), a następnie
lekko skrop koniakiem i sokiem z cytryny. Ciasteczka podawaj po 15
minutach od chwili przygotowania (kiedy smaki się wymieszają). Są wyśmienitym
dodatkiem do tokaju lub dobrze schłodzonego półwytrawnego wermutu. Takie
ciasteczka możesz zrobić za każdym razem nieco inaczej (np. wykorzystując owoce
sezonowe – truskawki, wiśnie).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz