Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Delicje Afrodyty

Składniki:
  • 1 duża paczka prostokątnych krakersów sezamowych
  • 2 banany
  • 3 mandarynki
  • 1  mała kiść winogron
  • 2 owoce kiwi
  • 1 garść rodzynek sułtańskich
  • 30 łuskanych orzechów laskowych lub włoskich
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • sok z cytryny
  • odrobina koniaku
  • ewentualnie wiórki kokosowe i sproszkowana kawa naturalna
 
Krakersy posmaruj cienką warstwą miodu i ułóż na tacy. Rodzynki namocz w małej ilości ciepłej wody. Orzechy przekrój na połówki. Przygotuj owoce – ostrym nożem potnij banany na plasterki grubości ok. 3 mm, winogrona przekrój na połówki, kiwi obierz ze skórki, pokrój na półplasterki. Mandarynki podziel na cząstki, każdą natnij, aby puściły nieco soku (mandarynki możesz zastąpić cząstkami pomarańczy, brzoskwiniami lub ananasami z puszki, odsączonymi z soku i pociętymi na 2-cm kawałki). Natychmiast po pokrojeniu cząstki każdego owocu ułóż na krakersach, dołóż po 2–3 odsączone rodzynki i po 2 połówki orzecha. Ciasteczka możesz posypać wiórkami kokosowymi lub sproszkowaną kawą naturalną (szczypta kawy na 5–6 ciasteczek), a następnie lekko skrop koniakiem i sokiem z cytryny. Ciasteczka podawaj po 15 minutach od chwili przygotowania (kiedy smaki się wymieszają). Są wyśmienitym dodatkiem do tokaju lub dobrze schłodzonego półwytrawnego wermutu. Takie ciasteczka możesz zrobić za każdym razem nieco inaczej (np. wykorzystując owoce sezonowe – truskawki, wiśnie).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...