Składniki:
- 50 dag wątróbki cielęcej
- 2 cebule
- 3 jabłka
- 1 szklanka śmietany 12-proc.
- 2 łyżki musztardy
- 3 łyżeczki sosu sojowego
- szczypta estragonu
- 3–4 łyżki mąki
- olej do smażenia
- sól
Wątróbkę
umyj, pokrój w wąskie paski. Cebulę drobno posiekaj. Z jabłek wydrąż gniazda
nasienne, pokrój w krążki i oprósz mąką; potem obsmaż na oleju. Następnie w tym
samym tłuszczu usmaż wątróbkę z cebulą. Śmietanę wymieszaj z sosem sojowym i musztardą.
Zagotuj i ewentualnie przypraw do smaku solą. Wątróbkę ułóż z jabłkami, polej
sosem i posyp estragonem. Podawaj z ryżem i surówką z papryki, ogórka
kwaszonego, pora i marchwi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz