Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Legumina cytrynowa


Składniki:
  • 5 małych cytryn (ok. 2 łyżek soku na 1 porcję)
  • 10 jajek
  • 10 łyżeczek żelatyny
  • 11 czubatych łyżek cukru
  • 1/2 szklanki śmietany 36-proc.
  • 1 łyżka cukru
do przybrania:
  • owoce kandyzowane

Cytryny wyszoruj namydloną szczoteczką, opłucz, sparz i osusz. Na tarce o małych otworach otrzyj skórkę z 2 cytryn, a ze wszystkich cytryn wyciśnij sok. Żelatynę namocz w 10 łyżkach zimnej wody, a następnie podgrzewaj, stale mieszając, aż się rozpuści. Jajka ubij na gładką masę, stopniowo dodając 10 łyżek cukru. Nie przerywając ubijania, dodaj sok i skórkę z cytryny oraz żelatynę. Leguminę wlej do miseczek i wstaw do lodówki, aby stężała. Śmietanę ubij z łyżką cukru. Przed podaniem przybierz leguminę kleksem śmietany i owocami kandyzowanymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...