Składniki:
- 5 małych cytryn (ok. 2 łyżek soku na 1 porcję)
- 10 jajek
- 10 łyżeczek żelatyny
- 11 czubatych łyżek cukru
- 1/2 szklanki śmietany 36-proc.
- 1 łyżka cukru
do przybrania:
- owoce kandyzowane
Cytryny
wyszoruj namydloną szczoteczką, opłucz, sparz i osusz. Na tarce o małych
otworach otrzyj skórkę z 2 cytryn, a ze wszystkich cytryn wyciśnij sok.
Żelatynę namocz w 10 łyżkach zimnej wody, a następnie podgrzewaj, stale
mieszając, aż się rozpuści. Jajka ubij na gładką masę, stopniowo dodając 10
łyżek cukru. Nie przerywając ubijania, dodaj sok i skórkę z cytryny oraz
żelatynę. Leguminę wlej do miseczek i wstaw do lodówki, aby stężała. Śmietanę
ubij z łyżką cukru. Przed podaniem przybierz leguminę kleksem śmietany i
owocami kandyzowanymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz