Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Buraczki z wiśniami


Składniki:
  • 60 dag buraków
  • 20 dag wiśni (mogą być mrożone)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 20 dag śmietany kremówki
  • po szczypcie: estragonu, tymianku i kminku
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • sól, pieprz
do przybrania:
  • cieniutkie plasterki kiwi
  • lub zielone winogrona

Buraki upiecz lub ugotuj, ostudź, obierz, zetrzyj na tarce. Wiśnie umyj (lub rozmroź), osącz i wydryluj. Połowę wiśni zmiksuj, drugą połowę pozostaw w całości i wiśnie w obu postaciach dodaj do buraków. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokój w drobną kostkę, czosnek posiekaj i dołóż do sałatki. Przypraw ziołami, skórką i sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Polej olejem i wymieszaj dwoma widelcami. Śmietanę ubij z solą. Sałatkę rozłóż na talerzykach. Na środku każdej porcji zrób niewielkie wgłębienie i wypełnij je śmietaną. Sałatkę przybierz kiwi lub winogronami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...