Składniki:
- 60 dag buraków
- 20 dag wiśni (mogą być mrożone)
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 20 dag śmietany kremówki
- po szczypcie: estragonu, tymianku i kminku
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- sól, pieprz
do przybrania:
- cieniutkie plasterki kiwi
- lub zielone winogrona
Buraki
upiecz lub ugotuj, ostudź, obierz, zetrzyj na tarce. Wiśnie umyj (lub rozmroź),
osącz i wydryluj. Połowę wiśni zmiksuj, drugą połowę pozostaw w całości i
wiśnie w obu postaciach dodaj do buraków. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokój
w drobną kostkę, czosnek posiekaj i dołóż do sałatki. Przypraw ziołami, skórką
i sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Polej olejem i wymieszaj dwoma
widelcami. Śmietanę ubij z solą. Sałatkę rozłóż na talerzykach. Na środku
każdej porcji zrób niewielkie wgłębienie i wypełnij je śmietaną. Sałatkę
przybierz kiwi lub winogronami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz