Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Eskalopki faszerowane pieczarkami

Składniki:
  • 1,5 kg schabu środkowego bez kości
  • 6 łyżek oleju
  • pieprz, sól
farsz:
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 10 łyżek startego żółtego sera (edamski, gouda)
  • sól, pieprz

Mięso pokrój w plastry grubości ok. 1 cm (nie zbijaj), posyp pieprzem i solą. Na patelni mocno rozgrzej 5 łyżek oleju i podsmaż na nim eskalopki z obu stron. Następnie ułóż je na płaskiej blasze posmarowanej pozostałym olejem.

Przygotuj farsz – jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz i posiekaj. Pieczarki oczyść, umyj i drobno pokrój. Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej margarynę i usmaż pieczarki, a gdy płyn odparuje, dodaj cebulę i smaż jeszcze ok. 7 minut. Zawartość patelni przełóż do miseczki i ostudź. Dodaj jajka, natkę pietruszki, żółtka i bułkę tartą. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Przygotowaną masę rozłóż na mięsie. Eskalopki posyp startym serem. Zapiekaj 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Podawaj z ryżem uformowanym w babeczki i brokułami lub fasolką szparagową, polane masłem z bułką tartą. Jako dodatek podaj sałatki z buraków i cykorii z papryką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...