Składniki:
- 1,5 kg schabu środkowego bez kości
- 6 łyżek oleju
- pieprz, sól
farsz:
- 20 dag pieczarek
- 1 cebula
- 2 jaja
- 2 żółtka
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki margaryny
- 2 łyżki bułki tartej
- 10 łyżek startego żółtego sera (edamski, gouda)
- sól, pieprz
Mięso
pokrój w plastry grubości ok. 1 cm (nie zbijaj), posyp pieprzem i solą. Na
patelni mocno rozgrzej 5 łyżek oleju i podsmaż na nim eskalopki z obu stron.
Następnie ułóż je na płaskiej blasze posmarowanej pozostałym olejem.
Przygotuj
farsz – jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz i posiekaj.
Pieczarki oczyść, umyj i drobno pokrój. Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę.
Na patelni rozgrzej margarynę i usmaż pieczarki, a gdy płyn odparuje, dodaj
cebulę i smaż jeszcze ok. 7 minut. Zawartość patelni przełóż do miseczki i
ostudź. Dodaj jajka, natkę pietruszki, żółtka i bułkę tartą. Wymieszaj, dopraw
solą i pieprzem. Przygotowaną masę rozłóż na mięsie. Eskalopki posyp startym
serem. Zapiekaj 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Podawaj z
ryżem uformowanym w babeczki i brokułami lub fasolką szparagową, polane masłem
z bułką tartą. Jako dodatek podaj sałatki z buraków i cykorii z papryką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz