Składniki:
- 1 kg chudego schabu
- 10 dag posiekanych orzechów laskowych
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- kilka połówek gruszek marynowanych (najlepiej w syropie octowym)
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka zielonego pieprzu
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Schab
pokrój na 8–10 plastrów, rozbij na cienkie płaty, nie dziurawiąc mięsa,
posmaruj musztardą, oprósz solą i odrobiną cząbru. Gruszki osącz
i pokrój na cząstki grubości ok. 1 cm. Na każdym kawałku mięsa ułóż po
kawałku gruszki (jeśli płaty mięsa są duże, a gruszki małe – po 2
kawałki), zwiń roladkę i zepnij igłą do zrazów lub obwiąż nitką. Roladki
posól, oprósz pieprzem i obtocz w orzechach. Zrumień ze wszystkich
stron na mocno rozgrzanym oleju, przełóż do rondla, wlej 1,5 szklanki wrzątku
wymieszanego z sosem sojowym. Duś pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso
będzie miękkie (ok. 40 minut). Na 5 minut przed zdjęciem z ognia dodaj
zielony pieprz. Podawaj z kaszą kuskus lub z piure ziemniaczanym,
z surówką z cykorii, pora i kwaszonego ogórka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz