Szukaj przepisów

piątek, 20 lipca 2012

Roladka z orzechami

Składniki:
  • 1 kg chudego schabu
  • 10 dag posiekanych orzechów laskowych
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • kilka połówek gruszek marynowanych (najlepiej w syropie octowym)
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka zielonego pieprzu
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Schab pokrój na 8–10 plastrów, rozbij na cienkie płaty, nie dziurawiąc mięsa, posmaruj musztardą, oprósz solą i odrobiną cząbru. Gruszki osącz i pokrój na cząstki grubości ok. 1 cm. Na każdym kawałku mięsa ułóż po kawałku gruszki (jeśli płaty mięsa są duże, a gruszki małe – po 2 kawałki), zwiń roladkę i zepnij igłą do zrazów lub obwiąż nitką. Roladki posól, oprósz pieprzem i obtocz w orzechach. Zrumień ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju, przełóż do rondla, wlej 1,5 szklanki wrzątku wymieszanego z sosem sojowym. Duś pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (ok. 40 minut). Na 5 minut przed zdjęciem z ognia dodaj zielony pieprz. Podawaj z kaszą kuskus lub z piure ziemniaczanym, z surówką z cykorii, pora i kwaszonego ogórka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...