Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kurczak po syjamsku

Składniki:
  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 1 łyżka masła
  • 1 duża drobno pokrojona cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki drobno posiekanych orzeszków ziemnych
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól
    śmietanka kokosowa:
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka śmietanki
  • 1/4 łyżeczki chili
Wiórki kokosowe zalej ciepłą śmietanką i odstaw na godzinę, po czym odciśnij płyn.

Drobno posiekany czosnek utrzyj z cebulą, chili, otartą skórką z cytryny, mieloną kolendrą, cukrem, solą i orzeszkami na jednolitą pastę.

Umyte i osuszone filety lekko rozbij trzonkiem noża, natrzyj częścią przygotowanej pasty (resztę zostaw na później), przykryj i wstaw na 1-2 godziny do lodówki, po czym usmaż na stopionym maśle, przełóż do rondla, dodając resztę pasty, wlej sos sojowy i śmietankę kokosową, przykryj i duś na małym ogniu przez około 20-25 minut.

Jak na wschodnią potrawę przystało - podaje się ją z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...