- 4 filety z piersi kurczaka
- 1 łyżka masła
- 1 duża drobno pokrojona cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 4 łyżki drobno posiekanych orzeszków ziemnych
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól
- śmietanka kokosowa:
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 1 szklanka śmietanki
- 1/4 łyżeczki chili
Drobno posiekany czosnek utrzyj z cebulą, chili, otartą skórką z cytryny, mieloną kolendrą, cukrem, solą i orzeszkami na jednolitą pastę.
Umyte i osuszone filety lekko rozbij trzonkiem noża, natrzyj częścią przygotowanej pasty (resztę zostaw na później), przykryj i wstaw na 1-2 godziny do lodówki, po czym usmaż na stopionym maśle, przełóż do rondla, dodając resztę pasty, wlej sos sojowy i śmietankę kokosową, przykryj i duś na małym ogniu przez około 20-25 minut.
Jak na wschodnią potrawę przystało - podaje się ją z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz