Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kurczak w fasoli

Składniki:
  • 8 udek kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 50 dag pomidorów świeżych lub z puszki
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
    przyprawa korzenna all spice lub po szczypcie: startej gałki muszkatołowej oraz mielonych goździków i cynamonu
  • 25 dag czerwonej fasoli z puszki
  • posiekana natka pietruszki
  • bulion z kurczaka (instant)
  • pieprz
Udka natrzyj bulionem i pieprzem. Olej rozgrzej w dość płytkim rondlu i smaż najpierw kolejne porcje mięsa do czasu, aż zbrązowieją, potem zaś - pokrojoną w plastry cebulę i czosnek. Gdy wszystko będzie ciemnozłote, odlej nadmiar tłuszczu i dodaj koncentrat pomidorowy, posiekane pomidory (bez skórki), wino i przyprawę all spice. Teraz wszystko razem zagotuj.

Do żaroodpornego naczynia włóż udka i odsączoną fasolę, polej je przygotowanym sosem, ewentualnie doprawionym jeszcze solą i pieprzem. Naczynie nakryj i wstaw do średnio nagrzanego piekarnika (180°C) na około 45 minut. Podawaj posypane natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...