Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kurczak po nowozelandzku

Składniki:
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 25 dag młodej fasolki szparagowej
  • 15 dag pieczarek
  • 1 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
  • po 1 łyżce oleju i masła
  • sól, pieprz
Umyte filety z kurczaka umieść w rondelku, zalej gorącym bulionem i pogotuj przez około 10 minut. Po wyjęciu i przestudzeniu pokrój je w paski. Umytą i osączoną fasolkę potnij na kawałki, a pieczarki w plasterki.

W płaskim rondlu mocno rozgrzej olej i przez około 2 minuty podsmaż fasolkę. Następnie dołóż pieczarki i - delikatnie mieszając - jeszcze chwilę podsmaż, po czym dodaj masło, mięso z kurczaka, sos sojowy, pieprz i szczyptę soli. Teraz wlej bulion, całość wymieszaj i duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 5-6 minut.

Dokładnie rozprowadź mąkę 2-3 łyżkami zimnej wody i razem z posiekanymi orzechami wrzuć do rondla - lekko mieszając - podgrzej, aż sos zgęstnieje.

Podaj z makaronem lub ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...