- 2 filety z piersi kurczaka
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 25 dag młodej fasolki szparagowej
- 15 dag pieczarek
- 1 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
- po 1 łyżce oleju i masła
- sól, pieprz
W płaskim rondlu mocno rozgrzej olej i przez około 2 minuty podsmaż fasolkę. Następnie dołóż pieczarki i - delikatnie mieszając - jeszcze chwilę podsmaż, po czym dodaj masło, mięso z kurczaka, sos sojowy, pieprz i szczyptę soli. Teraz wlej bulion, całość wymieszaj i duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 5-6 minut.
Dokładnie rozprowadź mąkę 2-3 łyżkami zimnej wody i razem z posiekanymi orzechami wrzuć do rondla - lekko mieszając - podgrzej, aż sos zgęstnieje.
Podaj z makaronem lub ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz