Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kurczak po hawajsku

Składniki:
  • kurczak (około 1 1/2 kg)
  • po 10 dag mielonej cielęciny i wieprzowiny
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych
  • 1 drobno posiekana cebula
  • po 1 łyżce sosu sojowego i koniaku
  • po 1 łyżce miodu i nasion sezamu
  • 1 surowe jajo
  • 2-3 łyżki masła
  • po 1 łyżeczce soli i pieprzu
Umytego i osuszonego kurczaka natrzyj od środka i z zewnątrz solą i pieprzem. Oba rodzaje mielonego mięsa połącz z drobno posiekaną cebulą, posiekanymi orzechami, solą, pieprzem, sosem sojowym i koniakiem, a po wbiciu jajka - starannie wyrób masę na farsz. Nadziej nim kurczaka, zaszyj i umieść na wysmarowanej masłem brytfannie, po czym polej stopionym masłem i wstaw na mniej więcej godzinę do nagrzanego piekarnika.

W czasie pieczenia należy kurczaka najpierw leciutko skrapiać wodą, z później wytworzonym sosem.

Pod koniec pieczenia zrumienionego już kurczaka posmaruj lekko rozgrzanym miodem i posyp ziarenkami sezamu. Po kilku dodatkowych minutach skórka stanie się błyszcząca i kurczaka można już podawać na stół.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...