- kurczak (około 1 kg)
- 1 nieduża puszka ananasa w kawałkach
- 3/4 szklanki grubo posiekanych orzechów laskowych
- 1/4 niedużej włoskiej kapusty
- 1 seler naciowy
- 1 cebula
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oleju
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina
- po 5-6 ziarenek angielskiego ziela i pieprzu
- 1 liść laurowy
- po pół łyżeczki cukru i soli
Po wyjęciu, przestudzeniu i oddzieleniu mięsa od kości - podziel kurczaka na porcje. Pozostały rosół lekko odparuj i przecedź. Pokrój seler naciowy w plasterki, a kapustę drobno poszatkuj.
Seler i kapustę wrzuć na rozgrzany w głębokim rondlu olej i - mieszając - podsmaż przez chwilę na dość silnym ogniu, po czym zmniejsz płomień, wlej sos sojowy i 2 szklanki rosołu, wsyp cukier i wszystko dokładnie wymieszaj. Po chwili duszenia sosu można będzie dołożyć mięso z kurczaka, posiekane orzechy i wino.
Po kolejnych 5 minutach duszenia na małym ogniu dołóż i wymieszaj pokrojonego w kostkę ananasa, a po dalszych 2-3 minutach potrawa będzie gotowa.
Można ją podawać z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz