Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kurczak orientalny

Składniki:
  • kurczak (około 1 kg)
  • 1 nieduża puszka ananasa w kawałkach
  • 3/4 szklanki grubo posiekanych orzechów laskowych
  • 1/4 niedużej włoskiej kapusty
  • 1 seler naciowy
  • 1 cebula
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • po 5-6 ziarenek angielskiego ziela i pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • po pół łyżeczki cukru i soli
Umytego kurczaka umieść w rondlu, zalej 3 szklankami przegotowanej wody oraz dodaj ziarenka pieprzu i ziela oraz listek laurowy, sól i pokrojoną w plastry cebulę. Tak przyprawionego kurczaka gotuje się pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.

Po wyjęciu, przestudzeniu i oddzieleniu mięsa od kości - podziel kurczaka na porcje. Pozostały rosół lekko odparuj i przecedź. Pokrój seler naciowy w plasterki, a kapustę drobno poszatkuj.

Seler i kapustę wrzuć na rozgrzany w głębokim rondlu olej i - mieszając - podsmaż przez chwilę na dość silnym ogniu, po czym zmniejsz płomień, wlej sos sojowy i 2 szklanki rosołu, wsyp cukier i wszystko dokładnie wymieszaj. Po chwili duszenia sosu można będzie dołożyć mięso z kurczaka, posiekane orzechy i wino.

Po kolejnych 5 minutach duszenia na małym ogniu dołóż i wymieszaj pokrojonego w kostkę ananasa, a po dalszych 2-3 minutach potrawa będzie gotowa.

Można ją podawać z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...