- 2 udka kurczaka (50 dag)
- 2 marchewki
- po 12 dag zielonego groszku (mrożonego lub konserwowego) i kukurydzy (konserwowej lub mrożonej)
- 2 dag żelatyny
- 1 kostka bulionu warzywnego
- sok z 1 cytryny
- posiekana zielenina
- do dekoracji:
- kilka pasków czerwonej papryki konserwowej
Żelatynę rozpuścić w małej ilości zimnej wody. Dwie szklanki ostudzonego wywaru przecedź przez gęste sitko, dodaj rozpuszczoną żelatynę, po czym zagotuj i wystudź. Groszek i kukurydzę dobrze odsącz, a mięso z udek i marchewkę pokrój w kostkę.
Przygotuj 4 miseczki. Do każdej wlej tyle tężejącego wywaru, by przykrył dno. Gdy zastygnie, nakładaj cząstki kurczaka i warzywa tak, aby stanowiły dekorację. Zalej to tężejącym bulionem. Wstaw do lodówki, by galaretka się ścięła.
Przed podaniem wstaw na chwilę miseczki do gorącej wody, a potem każdą galaretkę wyłóż na talerz, polej sokiem z cytryny i posyp zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz