Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kurczak w galarecie

Składniki:
  • 2 udka kurczaka (50 dag)
  • 2 marchewki
  • po 12 dag zielonego groszku (mrożonego lub konserwowego) i kukurydzy (konserwowej lub mrożonej)
  • 2 dag żelatyny
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • sok z 1 cytryny
  • posiekana zielenina
    do dekoracji:
  • kilka pasków czerwonej papryki konserwowej
Zagotuj 4 szklanki wody z kostką bulionową. Z udek kurczaka zdejmij skórę i wraz z oczyszczoną marchewką ugotuj je w bulionie, a potem ostudź.

Żelatynę rozpuścić w małej ilości zimnej wody. Dwie szklanki ostudzonego wywaru przecedź przez gęste sitko, dodaj rozpuszczoną żelatynę, po czym zagotuj i wystudź. Groszek i kukurydzę dobrze odsącz, a mięso z udek i marchewkę pokrój w kostkę.

Przygotuj 4 miseczki. Do każdej wlej tyle tężejącego wywaru, by przykrył dno. Gdy zastygnie, nakładaj cząstki kurczaka i warzywa tak, aby stanowiły dekorację. Zalej to tężejącym bulionem. Wstaw do lodówki, by galaretka się ścięła.

Przed podaniem wstaw na chwilę miseczki do gorącej wody, a potem każdą galaretkę wyłóż na talerz, polej sokiem z cytryny i posyp zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...