Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kurczak po chińsku

Składniki na 4 porcje:
  • 1 pęczek marchewki
  • 1 mały kalafior
  • 1 kalarepka
  • 20 dag młodego zielonego groszku w strączkach
  • 40 dag filetów z piersi kurczaka
  • 1 łyżka nasion sezamu
  • 2 łyżki oleju sojowego
  • 1 szklanka rosołu drobiowego
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 szklanka długoziarnistego ryżu
  • sól, pieprz
  • mielona kurkuma
  • 1 łyżka masła
Zagotuj szklankę wody z solą, masłem i kurkumą. Na wrzącą wrzuć umyty ryż, zamieszaj, doprowadź do wrzenia, przykryj i potrzymaj na małym ogniu przez 20 minut, po czym dokładnie odparuj.

Marchewkę i kalarepkę po obraniu i umyciu pokrój na cieniutkie, jak zapałka, paseczki, a umyty kalafior podziel na różyczki. Strączki groszku wrzuć na 2-3 minuty do lekko osolonego wrzątku, po czym wyjmij, przelej zimną wodą i osącz na sicie.

Filety z kurczaka pokrój w cienkie paski. Na głębokiej patelni (najlepiej typu wok) rozgrzej olej, wrzuć mięso, posyp je solą i pieprzem, dodaj marchewkę, kalafior i kalarepkę, wymieszaj, zalej rosołem, przykryj i poduś przez 7-8 minut. Na gorącej patelni upraż ziarna sezamu i razem z zielonym groszkiem, natką i ryżem dodaj do warzyw z kurczakiem. Przed podaniem starannie wymieszaj oraz dopraw solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...