- 1 pęczek marchewki
- 1 mały kalafior
- 1 kalarepka
- 20 dag młodego zielonego groszku w strączkach
- 40 dag filetów z piersi kurczaka
- 1 łyżka nasion sezamu
- 2 łyżki oleju sojowego
- 1 szklanka rosołu drobiowego
- 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 szklanka długoziarnistego ryżu
- sól, pieprz
- mielona kurkuma
- 1 łyżka masła
Marchewkę i kalarepkę po obraniu i umyciu pokrój na cieniutkie, jak zapałka, paseczki, a umyty kalafior podziel na różyczki. Strączki groszku wrzuć na 2-3 minuty do lekko osolonego wrzątku, po czym wyjmij, przelej zimną wodą i osącz na sicie.
Filety z kurczaka pokrój w cienkie paski. Na głębokiej patelni (najlepiej typu wok) rozgrzej olej, wrzuć mięso, posyp je solą i pieprzem, dodaj marchewkę, kalafior i kalarepkę, wymieszaj, zalej rosołem, przykryj i poduś przez 7-8 minut. Na gorącej patelni upraż ziarna sezamu i razem z zielonym groszkiem, natką i ryżem dodaj do warzyw z kurczakiem. Przed podaniem starannie wymieszaj oraz dopraw solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz