- ciasto:
- 30 dag mąki
- 10 dag cukru
- po 7 dag: masła i smalcu
- 4 żółtka i 2 białka
- 3 dag drożdży
- 1/4 szklanki mleka
- 5 dag rodzynek
- 1/2 laski wanilii
- szczypta soli
- polewa:
- gotowa polewa z białej czekolady
Ubij sztywną pianę z białek i stopniowo wkładaj do ciasta. Całość delikatnie wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Teraz przygotuj formę - wysmaruj ją tłuszczem, włóż ciasto do połowy jej wysokości i znów odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
Babkę piecz w średnio gorącym piekarniku około 40 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu posmaruj polewą przygotowaną według przepisu zamieszczonego na opakowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz