Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Babka wiedeńska

Składniki:
    ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 10 dag cukru
    po 7 dag: masła i smalcu
  • 4 żółtka i 2 białka
  • 3 dag drożdży
  • 1/4 szklanki mleka
  • 5 dag rodzynek
  • 1/2 laski wanilii
  • szczypta soli
    polewa:
  • gotowa polewa z białej czekolady
Drożdże rozpuść w mleku i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem do białości, masło i smalec rozpuść. Wszystkie składniki połącz, dodając mąkę, rodzynki, drobniutko pokrojoną wanilię i sól.

Ubij sztywną pianę z białek i stopniowo wkładaj do ciasta. Całość delikatnie wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Teraz przygotuj formę - wysmaruj ją tłuszczem, włóż ciasto do połowy jej wysokości i znów odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.

Babkę piecz w średnio gorącym piekarniku około 40 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu posmaruj polewą przygotowaną według przepisu zamieszczonego na opakowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...