Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Babka kakaowa I

Składniki:
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jaj
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kakao
  • tłuszcz, bułka tarta do wysmarowania formy
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawaj po jednym jaju, a następnie niewielkimi porcjami dosypuj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Tak uzyskane ciasto przełóż do formy - najlepsza będzie ozdobna średniej wielkości do babki lub zwykła prostokątna.

Piecz około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 175°C. Przed wyjęciem sprawdź zaostrzonym patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe (patyczek powinien być suchy).

Jeśli marzy Ci się ciasto o strukturze marmurkowej, dodaj i wymieszaj kakao tylko z częścią masy, a potem bardzo delikatnie połącz ją z resztą ciasta.

A może wolisz tort? Ciasto trzeba wtedy upiec w okrąglej tortownicy, przekroić w poprzek na 2 lub 3 krążki, inaczej zwane blatami, nasączyć osłodzona kawa i przełożyć masa śmietankowa, kawowa, orzechowa lub czekoladowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...