- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 5 jaj
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki kakao
- tłuszcz, bułka tarta do wysmarowania formy
Piecz około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 175°C. Przed wyjęciem sprawdź zaostrzonym patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe (patyczek powinien być suchy).
Jeśli marzy Ci się ciasto o strukturze marmurkowej, dodaj i wymieszaj kakao tylko z częścią masy, a potem bardzo delikatnie połącz ją z resztą ciasta.
A może wolisz tort? Ciasto trzeba wtedy upiec w okrąglej tortownicy, przekroić w poprzek na 2 lub 3 krążki, inaczej zwane blatami, nasączyć osłodzona kawa i przełożyć masa śmietankowa, kawowa, orzechowa lub czekoladowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz