Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Babka drożdżowa „topielec”

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 15 dag margaryny
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 3 jaja
  • 7 dag drożdży
  • esencja zapachowa
  • garść rodzynek
  • masło do wysmarowania formy
Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki, następnie wlej letnie mleko i całość odstaw w ciepłe miejsce. Tłuszcz posiekaj z mąką, po czym wbij jaja i wlej przygotowany rozczyn. Całość musisz bardzo dokładnie wyrobić.

Z wyrobionego ciasta uformuj kulę, włóż ją do plastikowej torby i zanurz w zimnej wodzie. Po upływie 15-20 minut ciasto powinno wypłynąć. Należy wtedy wyrobić je jeszcze raz, dodać esencję oraz umyte i osuszone rodzynki. Teraz włóż je do formy wysmarowanej masłem i odstaw, żeby wyrosło.

Babkę powinno się piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Przed wstawieniem do piekarnika możesz ją posypać kruszonką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...