- ciasto:
- 50 dag mąki
- 5 dag drożdży
- 2 jaja
- 1 szklanka mleka
- 7 dag masła
- 15 dag cukru
- masa makowa:
- 50 dag maku
- 7 dag masła
- 25 dag cukru
- 2 jaja
- 4 łyżki miodu
- aromat migdałowy
- po 5 dag: orzechów, migdałów, rodzynek, fig i smażonej skórki pomarańczowej
- do dekoracji:
- różnokolorowa posypka
- gotowa polewa czekoladowa
Mak sparz, odcedź, trzykrotnie przekręć przez maszynkę. Włóż do garnka i wraz z masłem, cukrem i miodem podgrzewaj około 10 minut. Pod koniec wsyp bakalie i podgrzewaj jeszcze 5 minut, następnie przestudź. Do zimnej masy wlej aromat i 2 rozbełtane jaja. Dokładnie wymieszaj.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm, przykryj masą makową, zwiń w ścisły rulon i łącząc dwa jego końce zrób wianuszek. Teraz przełóż do formy (z kominkiem) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Znów odstaw do wyrośnięcia. Gdy babka zwiększy objętość, posmaruj ją rozbełtanym białkiem z drugiego jaja, a następnie wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika i piecz około 50 minut.
Udekoruj po wystudzeniu gotową polewą czekoladową, przygotowaną według przepisu na opakowaniu, oraz różnokolorową posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz