Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Babka makowa

Składniki:
    ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • 7 dag masła
  • 15 dag cukru
    masa makowa:
  • 50 dag maku
  • 7 dag masła
  • 25 dag cukru
  • 2 jaja
  • 4 łyżki miodu
  • aromat migdałowy
    po 5 dag: orzechów, migdałów, rodzynek, fig i smażonej skórki pomarańczowej
    do dekoracji:
  • różnokolorowa posypka
  • gotowa polewa czekoladowa
1/3 mąki wsyp do miski, drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i rozrób mlekiem. Wlej je potem do przygotowanej mąki i wymieszaj, po czym postaw w ciepłym miejscu, by urosły. W tym czasie ubij na parze jajo i żółtko z pozostałym cukrem i rozpuść masło. Gdy rozczyn zwiększy objętość, wsyp do niego resztę mąki, dodaj utarte jaja oraz masło, wyrób ciasto i odstaw je do wyrośnięcia.

Mak sparz, odcedź, trzykrotnie przekręć przez maszynkę. Włóż do garnka i wraz z masłem, cukrem i miodem podgrzewaj około 10 minut. Pod koniec wsyp bakalie i podgrzewaj jeszcze 5 minut, następnie przestudź. Do zimnej masy wlej aromat i 2 rozbełtane jaja. Dokładnie wymieszaj.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm, przykryj masą makową, zwiń w ścisły rulon i łącząc dwa jego końce zrób wianuszek. Teraz przełóż do formy (z kominkiem) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Znów odstaw do wyrośnięcia. Gdy babka zwiększy objętość, posmaruj ją rozbełtanym białkiem z drugiego jaja, a następnie wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika i piecz około 50 minut.

Udekoruj po wystudzeniu gotową polewą czekoladową, przygotowaną według przepisu na opakowaniu, oraz różnokolorową posypką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...