Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Babka tradycyjna

Składniki:
    ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 7 żółtek
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 4 dag drożdży
  • 3 dag migdałów
  • 10 dag rodzynek
    polewa:
  • gotowa polewa czekoladowa
    do dekoracji: kolorowe wiórki kokosowe
Mąkę podziel na dwie części. Drożdże rozrób mlekiem (pół szklanki) i odstaw w ciepłe miejsce, by trochę podrosły. Pozostałe mleko podgrzej, wymieszaj z jedną częścią mąki oraz drożdżami, po czym odstaw w ciepłe miejsce. Żółtka utrzyj z cukrem, a masło rozpuść. Gdy rozczyn już podrośnie, dodaj do niego utarte z cukrem żółtka oraz pozostałą mąkę i bardzo starannie wyrób ciasto. Do ciasta wlej rozpuszczone masło, wsyp drobno posiekane migdały i wyrabiaj dalej, póki nie zacznie odchodzić od ręki. Na końcu wsyp rodzynki.

Ciasto włóż do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, napełniając ją do połowy wysokości. Formę z ciastem odstaw do wyrośnięcia. Babkę piecz w średnio gorącym piekarniku około 50 minut.

Kiedy babka będzie już upieczona i trochę przestygnie, wyjmij ją z formy i oblej polewą czekoladową przygotowaną według przepisu zamieszczonego na opakowaniu. Na koniec udekoruj kolorowymi wiórkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...