Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Babka świąteczna

Składniki:
    ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 2 żółtka
  • 1 jajo
  • 3/4 szklanki mleka
  • 5 dag masła
  • 14 dag cukru
  • 6 dag drożdży
  • aromat pomarańczowy
    nadzienie:
    po 5 dag: rodzynek, fig, obranych migdałów i smażonej skórki pomarańczowej
  • 3 jabłka
    syrop:
  • 1 pomarańcza
  • 1 szklanka wody
  • 20 dag cukru
  • sok z 1/2 cytryny
    lukier:
  • 15 łyżek cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki octu 6-proc.
  • aromat pomarańczowy
Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru i mlekiem (ćwierć szklanki), odstaw, by podrosły. Teraz ubij z cukrem na parze żółtka i jajo. Mąkę wysyp na stolnicę, po czym wlej drożdże, resztę mleka i aromat. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Następnie dodaj rozpuszczone ciepłe masło i dalej energicznie wyrabiaj, póki ciasto nie zacznie odstawać od ręki. Wtedy umieść je w ciepłym miejscu, by wyrosło.

Przygotuj syrop: zagotuj wodę z cukrem i włóż do wrzątku dobrze umytą i pokrojoną w plasterki (ze skórką) pomarańczę. Gotuj ją do chwili, gdy skórka będzie miękka, potem wyjmij. Następnie umyj i obierz jabłka, pokrój je w kostkę o boku ok. 1,5 cm i wrzuć do wrzącego syropu po pomarańczy wraz z umytymi rodzynkami i sokiem cytrynowym; gotuj kilka minut. Jabłka i rodzynki odcedź na sicie i odstaw, by przestygły. Obgotowane owoce wymieszaj z pokrojonymi figami, migdałami i skórką pomarańczową.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek grubości ok. 1,5 cm, przykryj równo warstwą nadzienia, a następnie zroluj i przełóż do formy z kominkiem natłuszczonej i posypanej mąką (tworząc okrąg). Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, by babka wyrosła. Piecz w średnio gorącym piekarniku 50-60 minut.

Na końcu przygotuj lukier: cukier zalej wodą i zagotuj. Następnie dodaj ocet, przykryj i gotuj na dużym ogniu. Po 2 minutach przeprowadź próbę: kropla syropu spuszczona z łyżki powinna pozostawić za sobą „nitkę”.
Gorący ulep, przelej do miski i skrop zimną wodą. Ostudź do temperatury ok. 60°C i wtedy ucieraj dopóty, dopóki nie zbieleje. Pod koniec ucierania dodaj aromat pomarańczowy.

Upieczoną i ostudzoną babkę oblej lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...