- ciasto:
- 50 dag mąki
- 2 żółtka
- 1 jajo
- 3/4 szklanki mleka
- 5 dag masła
- 14 dag cukru
- 6 dag drożdży
- aromat pomarańczowy
- nadzienie:
- po 5 dag: rodzynek, fig, obranych migdałów i smażonej skórki pomarańczowej
- 3 jabłka
- syrop:
- 1 pomarańcza
- 1 szklanka wody
- 20 dag cukru
- sok z 1/2 cytryny
- lukier:
- 15 łyżek cukru
- 1/4 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki octu 6-proc.
- aromat pomarańczowy
Przygotuj syrop: zagotuj wodę z cukrem i włóż do wrzątku dobrze umytą i pokrojoną w plasterki (ze skórką) pomarańczę. Gotuj ją do chwili, gdy skórka będzie miękka, potem wyjmij. Następnie umyj i obierz jabłka, pokrój je w kostkę o boku ok. 1,5 cm i wrzuć do wrzącego syropu po pomarańczy wraz z umytymi rodzynkami i sokiem cytrynowym; gotuj kilka minut. Jabłka i rodzynki odcedź na sicie i odstaw, by przestygły. Obgotowane owoce wymieszaj z pokrojonymi figami, migdałami i skórką pomarańczową.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek grubości ok. 1,5 cm, przykryj równo warstwą nadzienia, a następnie zroluj i przełóż do formy z kominkiem natłuszczonej i posypanej mąką (tworząc okrąg). Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, by babka wyrosła. Piecz w średnio gorącym piekarniku 50-60 minut.
Na końcu przygotuj lukier: cukier zalej wodą i zagotuj. Następnie dodaj ocet, przykryj i gotuj na dużym ogniu. Po 2 minutach przeprowadź próbę: kropla syropu spuszczona z łyżki powinna pozostawić za sobą „nitkę”.
Gorący ulep, przelej do miski i skrop zimną wodą. Ostudź do temperatury ok. 60°C i wtedy ucieraj dopóty, dopóki nie zbieleje. Pod koniec ucierania dodaj aromat pomarańczowy.
Upieczoną i ostudzoną babkę oblej lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz