Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Babka śnieżna

Składniki:
    ciasto:
  • 20 dag mąki ziemniaczanej
  • 30 dag cukru
  • 15 jaj
  • 10 dag migdałów
  • 1 cytryna
    polewa:
  • gotowa polewa czekoladowa
    do dekoracji:
  • gotowe płatki migdałowe
Żółtka utrzyj z cukrem do białości. Migdały sparz, obierz i zetrzeć na specjalnej tarce. Żółtka, migdały, sok z cytryny i mąkę starannie wymieszaj. Z białek ubij pianę i stopniowo dodawaj do ciasta, cały czas mieszając. Gotowe ciasto wlej do dużej formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, natychmiast wstaw do gorącego piekarnika. Piecz 30-40 minut.

Po upieczeniu i ostygnięciu babkę wyjmij z formy i oblej polewą czekoladową przyrządzoną według przepisu na opakowaniu. Ozdób płatkami migdałowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...