Składniki:ciasto: - 20 dag mąki ziemniaczanej
- 30 dag cukru
- 15 jaj
- 10 dag migdałów
- 1 cytryna
polewa: - gotowa polewa czekoladowa
do dekoracji: - gotowe płatki migdałowe
Żółtka utrzyj z cukrem do białości. Migdały sparz, obierz i zetrzeć na specjalnej tarce. Żółtka, migdały, sok z cytryny i mąkę starannie wymieszaj. Z białek ubij pianę i stopniowo dodawaj do ciasta, cały czas mieszając. Gotowe ciasto wlej do dużej formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, natychmiast wstaw do gorącego piekarnika. Piecz 30-40 minut.
Po upieczeniu i ostygnięciu babkę wyjmij z formy i oblej polewą czekoladową przyrządzoną według przepisu na opakowaniu. Ozdób płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz