Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Babka szafranowa

Składniki:
    ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 15 żółtek i 2 białka
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 5 dag drożdży
  • sól
  • 2 dag migdałów
  • 1/2 laski wanilii
  • 10 dag rodzynek
  • szczypta szafranu
  • 50 ml spirytusu
    polewa mleczno-waniliowa:
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • cukier waniliowy
  • 3 dag masła
    do dekoracji:
  • kolorowa posypka
Szafran na dwa dni przed pieczeniem namocz w spirytusie i odstaw.

Szklankę mleka zagotuj, zalej nim połowę mąki, całość przestudź, po czym wyrób tak, by nie było grudek. Drożdże rozpuść w pozostałym mleku i wlej do uprzednio zaparzonej mąki. Rozczyn wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Żółtka utrzyj z cukrem na parze do białości, a masło rozpuść. Gdy rozczyn podrośnie, dodaj do niego żółtka, rozpuszczone masło, resztę mąki i szczyptę soli. Starannie wyrób ciasto. Pod koniec wsyp posiekane migdały, drobniutko pokrojoną wanilię i rodzynki, a także wlej spirytus z szafranem.

Następnie ubij sztywną pianę z 2 białek i wymieszaj ją przygotowanym z ciastem. Formę wysmaruj tłuszczem i posyp mąką. Napełnij ją do połowy wysokości ciastem i znów odstaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swą objętość, wstaw je do średnio gorącego piekarnika i piecz około 50 minut.

Przygotuj polewę: cały czas mieszając, gotuj wszystkie składniki na małym ogniu, aż syrop zgęstnieje.

Po upieczeniu i wystygnięciu babkę wyjmij z formy, polej ciepłą polewą, wierzch udekoruj kolorową posypką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...