- ciasto:
- 50 dag mąki
- 15 dag cukru
- 15 dag masła
- 15 żółtek i 2 białka
- 1 1/2 szklanki mleka
- 5 dag drożdży
- sól
- 2 dag migdałów
- 1/2 laski wanilii
- 10 dag rodzynek
- szczypta szafranu
- 50 ml spirytusu
- polewa mleczno-waniliowa:
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mleka
- cukier waniliowy
- 3 dag masła
- do dekoracji:
- kolorowa posypka
Szklankę mleka zagotuj, zalej nim połowę mąki, całość przestudź, po czym wyrób tak, by nie było grudek. Drożdże rozpuść w pozostałym mleku i wlej do uprzednio zaparzonej mąki. Rozczyn wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Żółtka utrzyj z cukrem na parze do białości, a masło rozpuść. Gdy rozczyn podrośnie, dodaj do niego żółtka, rozpuszczone masło, resztę mąki i szczyptę soli. Starannie wyrób ciasto. Pod koniec wsyp posiekane migdały, drobniutko pokrojoną wanilię i rodzynki, a także wlej spirytus z szafranem.
Następnie ubij sztywną pianę z 2 białek i wymieszaj ją przygotowanym z ciastem. Formę wysmaruj tłuszczem i posyp mąką. Napełnij ją do połowy wysokości ciastem i znów odstaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swą objętość, wstaw je do średnio gorącego piekarnika i piecz około 50 minut.
Przygotuj polewę: cały czas mieszając, gotuj wszystkie składniki na małym ogniu, aż syrop zgęstnieje.
Po upieczeniu i wystygnięciu babkę wyjmij z formy, polej ciepłą polewą, wierzch udekoruj kolorową posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz