Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Babka staroświecka

Składniki:
    ciasto:
  • 30 dag mąki
    po 7 dag: masła i smalcu
  • 5 dag rodzynek
  • 4 żółtka
  • 2 białka i 1 jajo
  • 7 dag cukru
  • 2 dag drożdży
  • 1/4 szklanki mleka
    do dekoracji:
  • cukier puder
  • wanilia
Masło i smalec utrzyj, dodaj żółtka, cukier i mąkę i wszystko razem ucieraj dalej. Drożdże rozrób ciepłym mlekiem i wlej do ciasta. Starannie wyrabiaj je jeszcze przez kilkanaście minut. Z białek ubij sztywną pianę i ostrożnie dodaj do wyrobionego ciasta. Wsyp rodzynki.

Ciasto przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przed wstawieniem do średnio gorącego piekarnika posmaruj rozbełtanym jajem. Piecz ok. 45 min. Przed wyjęciem sprawdź zaostrzonym patyczkiem, czy się upiekło.

Upieczoną i ostudzoną babkę wyjmij z formy i posyp cukrem pudrem wymieszanym z drobno posiekaną wanilią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...