Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Babka piaskowa z polewą czekoladową

Składniki:
    ciasto:
  • 20 dag mąki pszennej
  • 15 dag mąki ziemniaczanej
  • 20 dag cukru
  • 25 dag masła
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
    polewa:
  • gotowa polewa czekoladowa
    do dekoracji:
  • kolorowe wiórki kokosowe
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, a następnie z dodawanymi stopniowo żółtkami (po jednym) oraz z obiema mąkami, proszkiem do pieczenia i aromatem. Następnie ubij z białek sztywną pianę i delikatnie połącz ją z ciastem.

Ciasto wlej do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika. Piecz 40-50 minut.

Po upieczeniu i ostudzeniu babkę wyjmij z formy i oblej polewą (przygotowaną według przepisu zamieszczonego na opakowaniu). Babkę udekoruj, obficie posypując ją wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...