- 1 kurczak (ok. 1,5 kg)
- 1/2 szklanki rosołu
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki masła
- 1 cytryna
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, biały pieprz
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Teraz sparz cytrynę, otrzyj jej skórkę na tarce do jarzyn i wyciśnij sok. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Wymieszaj czosnek ze skórką i sokiem z cytryny oraz natką i oliwą. Tak przygotowaną mieszanką dokładnie natrzyj kurczaka (również wewnątrz), po czym nakryj go szczelnie i odstaw w chłodne miejsce na 8-12 godzin.
W foremce (naczyniu żaroodpornym) rozgrzej masło, włóż kurczaka (piersią do góry), zalej gorącym rosołem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C (środkowa półka) na 60-70 minut. W czasie pieczenia często polewaj mięso wytworzonym sosem, a parującą wodę uzupełniaj wrzątkiem z czajnika.
Po upieczeniu nakryj kurczaka folią aluminiową, a po 10 minutach pokrój na porcje (nie należy kroić zaraz po wyjęciu z piekarnika, bo z mięsa wycieknie sok i będzie suche!).
Podawaj z ziemniakami zapiekanymi z masłem i cebulą oraz dowolną surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz