Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kurczak pieczony z czosnkiem i cytryną

Składniki na 4 porcje:
  • 1 kurczak (ok. 1,5 kg)
  • 1/2 szklanki rosołu
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki masła
  • 1 cytryna
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, biały pieprz
Kurczaka oczyść, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie natrzyj solą i pieprzem.

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Teraz sparz cytrynę, otrzyj jej skórkę na tarce do jarzyn i wyciśnij sok. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Wymieszaj czosnek ze skórką i sokiem z cytryny oraz natką i oliwą. Tak przygotowaną mieszanką dokładnie natrzyj kurczaka (również wewnątrz), po czym nakryj go szczelnie i odstaw w chłodne miejsce na 8-12 godzin.

W foremce (naczyniu żaroodpornym) rozgrzej masło, włóż kurczaka (piersią do góry), zalej gorącym rosołem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C (środkowa półka) na 60-70 minut. W czasie pieczenia często polewaj mięso wytworzonym sosem, a parującą wodę uzupełniaj wrzątkiem z czajnika.

Po upieczeniu nakryj kurczaka folią aluminiową, a po 10 minutach pokrój na porcje (nie należy kroić zaraz po wyjęciu z piekarnika, bo z mięsa wycieknie sok i będzie suche!).

Podawaj z ziemniakami zapiekanymi z masłem i cebulą oraz dowolną surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...