- kurczak (około 1 1/2 kg)
- 3 łyżki masła
- 4 mięsiste pomidory
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 3-4 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
- szczypta cukru i suszonego tymianku
W rondlu stop masło, obsmaż kawałki kurczaka, lekko skrop wodą i duś pod przykryciem kilka minut. Następnie wlej wino i ocet, wymieszaj, po czym duś razem około 15 minut.
Pomidory sparz wrzątkiem i po zdjęciu skórki przekrój na pół, usuń z nich pestki, a miąższ drobno pokrój. Wrzuć go do małego rondelka i duś pod przykryciem kilka minut z dodatkiem cukru i tymianku. Uduszone pomidory przełóż do rondla z kurczakiem. Starannie mieszając, duś razem około 10 minut. Pod koniec wlej śmietanę i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz