Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kurczak po francusku

Składniki na 4 porcje:
  • kurczak (około 1 1/2 kg)
  • 3 łyżki masła
  • 4 mięsiste pomidory
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru i suszonego tymianku
Z kurczaka wyluzuj kości, mięso zaś natrzyj solą i pieprzem, i zostaw na pół godziny. Pokrój je na 12-16 kawałków i obtocz w mące.

W rondlu stop masło, obsmaż kawałki kurczaka, lekko skrop wodą i duś pod przykryciem kilka minut. Następnie wlej wino i ocet, wymieszaj, po czym duś razem około 15 minut.

Pomidory sparz wrzątkiem i po zdjęciu skórki przekrój na pół, usuń z nich pestki, a miąższ drobno pokrój. Wrzuć go do małego rondelka i duś pod przykryciem kilka minut z dodatkiem cukru i tymianku. Uduszone pomidory przełóż do rondla z kurczakiem. Starannie mieszając, duś razem około 10 minut. Pod koniec wlej śmietanę i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...