- 1 kurczak (ok. 1 kg)
- 1/4 szklanki sherry
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju sojowego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka octu winnego
- kawałek świeżego korzenia imbiru (lub pół łyżeczki sproszkowanego)
- olej do smażenia
Z lekko ostudzonych porcji usuń kości, mięso pokrój na paseczki i podgrzej na patelni. Przełóż je teraz na ogrzany półmisek i trzymaj w cieple, na przykład w nagrzanym piekarniku lub na garnku z gotującą się wodą.
Wymieszaj ocet z resztą sosu sojowego i łyżeczką oleju. Dodaj cukier, posiekany lub sproszkowany imbir, zmiażdżony czosnek i całość zagotuj. Gorące mięso polej przygotowanym sosem.
Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko i smażonymi warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz