Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Kurczak po pekińsku

Składniki:
  • 1 kurczak (ok. 1 kg)
  • 1/4 szklanki sherry
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju sojowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • kawałek świeżego korzenia imbiru (lub pół łyżeczki sproszkowanego)
  • olej do smażenia
Kurczaka umyj, podziel na równe porcje i włóż do marynaty przyrządzonej z wina, 3 łyżek sosu sojowego i posiekanej cebuli (możesz też kupić gotowe, sproszkowane składniki do marynowania mięs). Po dwóch godzinach mięso wyjmij, osusz i usmaż na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju.

Z lekko ostudzonych porcji usuń kości, mięso pokrój na paseczki i podgrzej na patelni. Przełóż je teraz na ogrzany półmisek i trzymaj w cieple, na przykład w nagrzanym piekarniku lub na garnku z gotującą się wodą.

Wymieszaj ocet z resztą sosu sojowego i łyżeczką oleju. Dodaj cukier, posiekany lub sproszkowany imbir, zmiażdżony czosnek i całość zagotuj. Gorące mięso polej przygotowanym sosem.

Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko i smażonymi warzywami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...